Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Εικόνες ντροπής στο κτιριακό συγκρότημα της Σχολής Καλών Τεχνών (ΦΩΤΟ)

Μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να ονομάζεται Σχολή Καλών τεχνών η κτιριακή δομή στην οποία στεγάζεται το τμήμα εικαστικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έξω από τη Θέρμη, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, καθώς η εικόνα που....
έχουν μόνο σχολή Καλών Τεχνών δεν θυμίζει.
Η εγκατάλειψη του συγκροτήματος του πανεπιστημιακού τμήματος που κατά τα άλλα βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον αποτελεί ντροπή για το ελληνικό κράτος και για τις δομές παιδείας. Εξωτερικά το κτίριο είναι «στολισμένο» με γκράφιτι και συνθήματα παντός περιεχομένου και χαρακτήρα. Οι σοβάδες κρέμονται στους τοίχους, ενώ κάποια τσιμεντένια σκαλοπάτια έχουν αποκολληθεί από την αρχική τους θέση. Οι περισσότερες λάμπες φωτισμού είναι σπασμένες, ενώ όπου υπάρχουν είναι αναμμένες ακόμη και την ημέρα, σπαταλώντας άδικα ηλεκτρικό ρεύμα. Απεριποίητα φυτά ξεπροβάλλουν μέσα από τα πλακάκια, ενώ πεταμένα αντικείμενα όπως καρέκλες και κουβάδες συμπληρώνουν το «εικαστικό» ντεκόρ. 

Εσωτερικά οι φθορές δεν είναι τόσο εκτεταμένες, όμως η βρωμιά αναδύεται σε κάθε βήμα μέσα στις αίθουσες. Όπου πέφτει το μάτι υπάρχουν συνθήματα γραμμένα σε πόρτες και τοίχους ανακατεμένα με αφηρημένες ζωγραφιές. Μια ανακοίνωση έξω από την πόρτα τουαλέτας προειδοποιεί ότι είναι ακατάλληλη προς χρήση, καθώς πλημυρίζει.
Οι καθηγητές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον εικαστικό οίστρο των φοιτητών, έχουν αναρτήσει σημειώματα όπου τους παρακαλούν να μην «ζωγραφίζουν» στους τοίχους και στις πόρτες αλλά στα τελάρα τους. 

Το κτίριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ενώ πολύ προσεγμένοι είναι οι χώροι του τμήματος Φυσικής Επιστήμης και Αθλητισμού που βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο.
Να σημειωθεί ότι το κτίριο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα σημείο όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική φύλαξη.
 


Από το φύλλο της THESSNEWS #50 (22/04/2017-23/04/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια: