Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Ραγδαία αύξηση 300% των παιδιών που χρειάζονται υποστήριξη την τελευταία πενταετία - Πάνω από 100.000 παιδιά στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα τόσο πιο πολύ αυξάνονται τα παιδιά και οι οικογένειες που χρειάζονται υποστήριξη.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και 21 χρόνια βρίσκεται αρωγός στην προστασία αλλά και την φροντίδα των παιδιών που έχουν ανάγκη. Μιλά στη ThessNews για τις δράσεις και την προσφορά του «Χαμόγελου του Παιδιού» η Συντονίστρια του οργανισμού στην Βόρεια Ελλάδα Ιωάννα Μακρή.
Ραγδαία είναι αύξηση των παιδιών που χρειάστηκαν στήριξη από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει τόσο αυξάνονται οι περιπτώσεις των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου ετήσιου απολογισμού των δράσεων, μόλις μέσα σε μία πενταετία ο αριθμός των παιδιών και των οικογενειών τους που στηρίχθηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αυξήθηκε κατά 332,69 %. Συγκεκριμένα το 2011 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 23.202 παιδιά και τις οικογένειές τους, ενώ το 2016 ο αριθμός ανήλθε σε 100.392 παιδιά και οικογένειες» δηλώνει η κ. Μακρή.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστηρίζει και τα παιδιά όπου οι οικογένειες τους βρίσκονται σε κατάσταση  φτώχειας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιομορφίες που έχει η κάθε οικογένεια. «Στόχος των δράσεων είναι η κάλυψη των αναγκών κάθε παιδιού και της οικογένειάς του έτσι ώστε να καταφέρει να συνεχίσει την πορεία της χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη. Το 2016 υποστηρίχθηκαν 22.724 παιδιά που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας» τονίζει η ίδια.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί δύο δράσεις παρέμβασης για αυτές τις περιπτώσεις:
Το σπίτι ημερήσιας φροντίδας
Σκοπός του σπιτιού ημερήσιας φροντίδας είναι να παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα στις οικογένειες τους.
Στα παιδιά που συμμετέχουν στη δράση τους εξασφαλίζεται: η παραμονή σε ένα υγιές περιβάλλον , καλύπτονται οι ανάγκες τους σε τροφή. Επίσης παρέχεται στα παιδιά εκπαιδευτική και ψυχαγωγική ενίσχυση και φυσικά η ενδυνάμωση της λειτουργικότητας της οικογένειάς τους.
Σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί πανελλαδικά 3 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας σε Βροχίτσα Ν. Ηλείας, Καλύβια Δήμου Αγρινίου, Ν. Αιτωλοακαρνανίας και Μύτικα Ν. Ευβοίας. 

Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί 11 κέντρα στήριξης πανελλαδικά. Οι κοινωνικοί λειτουργοί στα Κέντρα Στήριξης παρέχουν στις οικογένειες ότι έχουν ανάγκη σε υλικό, κοινωνικό και συμβουλευτικό επίπεδο ώστε να σταθούν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια. Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην οδό Εμμανουήλ Χρυσολωρά 4 και καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.  


Η εξωστρέφεια
Το σημαντικότερο μέλημα του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι η αποφυγή της ιδρυματοποίησης για τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια του οργανισμού.
Η λειτουργία των Σπιτιών προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και την προσωπικότητα των παιδιών. «Τα σπίτια του Οργανισμού έχουν τη μορφή μιας μεγάλης οικογένειας. Τα παιδιά δεν είναι αποκομμένα από την κοινωνία, αλλά αντίθετα έχουν την ίδια καθημερινότητα με τα υπόλοιπα παιδιά. Το κάθε παιδί πηγαίνει στο σχολείο του, έχει τους δικούς του φίλους, έχει εξωσχολικές δραστηριότητες, κάνει φιλίες με τα παιδιά της κοινότητας, δημιουργεί δεσμούς και πάνω απ’ όλα διατηρεί την προσωπικότητα του. Οι άνθρωποι του Σπιτιού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, μαγείρισσες, προσωπικό καθαριότητας, οδηγοί) είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κάθε λεπτό κοντά τους» τονίζει με νόημα στη Thessnews.

Στηρίζει τα παιδιά και μετά την ενηλικίωση τους
Όπως είναι φυσικό το Χαμόγελο είναι δίπλα στα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στα σπίτια του οργανισμού και αφού ενηλικιωθούν. «Μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους τα παιδιά μένουν σε σπίτια που έχουν παραχωρηθεί στον Οργανισμό από ιδιώτες και υποστηρικτές του έργου μας. Σήμερα 81 ενήλικα παιδιά του Χαμόγελου συνεχίζουν να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη των ανθρώπων που τα μεγάλωσαν  και παράλληλα σπουδάζουν, εργάζονται, εκτίουν τη στρατιωτική τους θητεία ή δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες» συμπληρώνει η ίδια. 

Δίπλα στα προσφυγόπουλα
Ο οργανισμός μοιράζει απλόχερα το χαμόγελο στα παιδιά που το έχουν ανάγκη δίχως να τα διαχωρίζει σε φυλή, χρώμα και θρήσκευμα. Έτσι λοιπόν μιας και η χώρας μας τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί ένα μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσπαθεί να τα υποστηρίξει.

««Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα στα χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ασυνόδευτα ή με τους γονείς τους. Στη διάθεση κάθε παιδιού πρόσφυγα ή μετανάστη βρίσκεται το σύνολο των υπηρεσιών του Οργανισμού. 
Συγκεκριμένα: 
•Φιλοξενία παιδιών και συνεργασία με αρμόδιους φορείς, με στόχο την επανένωση με τις οικογένειες τους, όταν αυτό είναι εφικτό
•Φιλοξενία οικογενειών σε συγκεκριμένους χώρους
•Άμεση διαχείριση έκτακτων περιστατικών με την πραγματοποίηση επιτόπιας παρέμβασης και λήψης καταγγελιών
•Παροχή προληπτικών ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών
•Ενεργοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού, είτε εντός της χώρας, είτε διακρατικά
•Υποστηρικτική παρουσία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων κατά την άφιξη των Παιδιών στην χώρα
•Παροχή κάθε είδους υποστήριξης σε παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια ή μη ιατρικά προβλήματα
•Υποστήριξη σε υλικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο με στόχο την άμεση κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών
•Υποστήριξη και διασύνδεση οικογενειών με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό

Παράλληλα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί επισκέψεις ανά την Ελλάδα στα σημεία που βρίσκονται παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο την ενημέρωση, την καταγραφή συγκεκριμένων αναγκών και τελικά το σχεδιασμό των επόμενων στοχευμένων δράσεων του Οργανισμού» προσθέτει η κ. Μακρή.


 http://www.thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: