Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 6η Δεκεμβρίου 2008, όταν ο έφηβος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, μαθητές και οργανώσεις τιμούν τη μνήμη του, διαδηλώνοντς κατά της αστυνομικής βίας και να δηλώνοντας ότι δεν ξεχνούν τι συνέβη εκείνο το βράδυ.
Η οικογένεια Γρηγορόπουλου την φετινή χρονιά μετράει ακόμη μια απώλεια. Τον χαμό του 67χρονου Βαγγέλη Γρηγορόπουλου, πατέρα του Αλέξη. Ο θάνατος του και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η Τζίνα Τσαλικιάν, η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν και οι λόγοι που στα τέλη Νοεμβρίου, ο συνήγορος της οικογένειας, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατέθεσε αίτημα αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Το δικαστήριο απέρριψε μεν το αίτημα της αναβολής, διέκοψε όμως για τις 23 Δεκεμβρίου.

Φέτος, αναεμενεται να πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια και πορείες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις. Για το λόγο αυτό θα βρίσκονται επί ποδός περίπου 3.000 αστυνομικοί, ενώ θα ληφθούν αυξημένα μέτρα σε αρκετά αστυνομικά τμήματα.

Από εκείνο το μοιραίο βράδυ, που ο 15χρονος Αλέξης ξεψύχησε στο δρόμο στην αγκαλιά των φίλων του, όλα τα βράδια της 6ης Δεκεμβρίου που ακολούθησαν είναι γεμάτα από φωτιά.
Το γεγονός
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, μια ομάδα νεαρών πετά μπουκάλια και πέτρες σε περιπολικό, που διέρχεται από τα Εξάρχεια, στο οποίο επιβαίνουν ο ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ., Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης.
Οι δύο αστυνομικοί επιστρέφουν πεζή στο σημείο, που δέχθηκαν την επίθεση. Ακολουθεί διαπληκτισμός ανάμεσα σε εκείνους και την ομάδα των νεαρών.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβολεί. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός.
Δεκέμβρης 2008
Η είδηση της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή στην συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια πυροδότησε γενικευμένα επεισόδια σε πολλές πόλεις της χώρας με την Αθήνα να βυθίζεται στο χάος από τις μαζικές πυρπολήσεις κτιρίων και αυτοκινήτων. 
Τα επεισόδια ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ της δολοφονίας. Την επόμενη ημέρα, 7 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν αρχικά ειρηνικά, ενώ μετά επικράτησαν η οργή και η βία.
Στο κέντρο της Αθήνας πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες έγιναν στόχος. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων καταλάμβαναν το ένα σχολείο μετά το άλλο. Σε καταλήψεις προχώρησαν και αρκετοί φοιτητές στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.
Δεκάδες αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ.
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου
Για ακόμη μια ημέρα οι πορείες διαμαρτυρίας κατέληξαν σε συγκρούσεις.
Παρά την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, ομάδες νεαρών προξένησαν καταστροφές σε καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία, στο υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών και κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού.

Ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη επεισόδια στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, γύρω από τα Εξάρχεια αλλά και στον Πειραιά, όπου ομάδες νεαρών κατέστρεψαν δεκάδες αυτοκίνητα μπροστά από την τροχαία.

Ίδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου πυρπολήθηκαν καταστήματα και τράπεζες.
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για ακόμη μια φορά το κέντρο της Αθήνας μετά από συλλαλητήριο μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών αλλά και η περιοχή στα σύνορα Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.
Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου. Το κοιμητήριο και τα στενά γύρω από αυτό είχαν πλημμυρίσει από κόσμο.
Μετά τον αποχαιρετισμό όμως ο θρήνος έγινε οργή. Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ νεαρών και διμοιριών των ΜΑΤ. Αποκορύφωμα των συμπλοκών, οι πυροβολισμοί στον αέρα αυτή την φορά από μοτοσικλετιστές της αστυνομίας στην συμβολή της Αχιλλέως με την Λεωφόρο Αμφιθέας, στο Παλαιό Φάληρο.
Συγκρούσεις και επεισόδια εκείνο το βράδυ έγιναν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κοζάνη, Μυτιλήνη και Κρήτη.
Δικαστική Εξέλιξη
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας υποστήριξε ότι πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και ότι η σφαίρα τραυμάτισε θανάσιμα τον 15χρονο, μετά από εξοστρακισμό. Οι ισχυρισμοί του όμως για τον τόπο, τον τρόπο, τον αριθμό και την κατεύθυνση των βολών ήταν συγκεχυμένες και αντιφατικές, καθώς και σε πλήρη αντίθεση με μαρτυρίες αυτοπτών.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο και ο θάνατος του 15χρονου Αλέξη ήταν ακαριαίος.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς κανένα ελαφρυντικό, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο φορές. Στον Βασίλη Σαραλιώτη επιβλήθηκε ποινή 10ετους κάθειρξης για συνέργεια.
Η υπόθεση δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου με κατηγορούμενους τους Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.
Ο Βασίλης Σαραλιώτης έχει αποφυλακιστεί με αναστολή εκτέλεσης του υπόλοιπου της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το εφετείο. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: