Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ευστρατία Ζαφειρίου:Από την Τρίγλια στα σαλόνια της Audi

Η διακεκριμένη επιστήμονας Ευστρατία Ζαφειρίου έξω από το αρχηγείο της Audi στο Ίνγκολστατ της Γερμανίας
Στην Ελλάδα θεωρείται κοινό... μυστικό πως αν διαθέτεις ικανότητες, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς τον τρόπο να μεταναστεύσεις στο εξωτερικό. Κάποιοι συνεχίζουν να πολεμούν με στόχο να παραμείνουν στην χώρα που γεννήθηκαν, όμως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την εξέλιξη ή την ανάδειξη ακόμα και αν αξίζεις πολλά. 
Αρκετοί παίρνουν την απόφαση να «φύγουν για τα ξένα» προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο αύριο και σε χώρες που στις εκεί επιχειρήσεις μετρούν περισσότερο τα προσόντα και όχι το... βύσμα ή ο βαθμός συγγένειας.



Η διακεκριμένη επιστήμονας Ευστρατία Ζαφειρίου έξω από το αρχηγείο της Audi στο Ίνγκολστατ της Γερμανίας


Από την Χαλκιδική στη μέκκα του αυτοκινήτου

Μετανάστης είναι και η Ευστρατία Ζαφειρίου, μία διακεκριμένη επιστήμονας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής. Μία περιοχή άγνωστη ακόμα και για τους Βορειοελλαδίτες που όμως τη γνωρίζουν καλά τα κορυφαία στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας Audi.

Η Ευστρατία  Ζαφειρίου τελείωσε το σχολείο στην περιοχή αυτή που βρίσκεται στην καρδιά του νομού Χαλκιδικής και συνέχισε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών. Αν και... γυναίκα παρακολούθησε μαθήματα που σχετίζονταν με την μετάδοση θερμότητας και περιβαλλοντικής μηχανικής, γεγονός που δείχνει και το πάθος που είχε ως φοιτήτρια γι' αυτό που είχε οραματιστεί να κάνει όταν θα έμπαινε στην αγορά εργασίας.





Το πρόγραμμα Erasmus...

Ό,τι και να είχε πάντως στο μυαλό της, είναι σίγουρο πως ούτε η ίδια μπορούσε να φανταστεί πως μία μέρα θα κατέχει τη θέση της επικεφαλής σχεδίασης των μελλοντικών εργοστασίων σε μία από τις
Η Ευστρατία  Ζαφειρίου είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους αυτούς που πιστεύουν πως όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να παλέψεις και να οραματιστείς...μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Πώς όμως έφτασε τόσο ψηλά; Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Θεσσαλονίκη ακολούθησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Erasmus" για έξι μήνες στην Γερμανία. Όταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, χρήματα δεν υπήρχαν για να συνεχίσει και να αποκτήσει διδακτορικό πτυχίο. Ένας καθηγητής έμελλε να της αλλάξει το μέλλον καθώς την ενέταξε με έξοδα του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης σε ειδικό πρόγραμμα έτσι ώστε να αποκτήσει το διδακτορικό της πτυχίο.

Όταν ολοκλήρωσε και αυτές τις σπουδές αναζήτησε την επαγγελματική της τύχη στην Ελλάδα χωρίς αποτέλεσμα. Έστειλε το βιογραφικό της σε επιχειρήσεις της Γερμανίας και πολύ σύντομα της δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί στην VW, όπου αργότερα μεταπήδησε στην Audi. Η συνέχεια φαντάζει σαν ταινία του cinema...


Η 4η βιομηχανική επανάσταση μεταφράζεται στην απόλυτη συνεργασία ρομπότ και ανθρώπου
Η 4η βιομηχανική επανάσταση μεταφράζεται στην απόλυτη συνεργασία ρομπότ και ανθρώπου


Συνάντηση στην Γερμανία

Την κυρία Ευστρατία  Ζαφειρίου, είχαμε την χαρά να συναντήσουμε στην Γερμανία και να μιλήσουμε
Ήθελε να εργαστεί στην Ελλάδα αλλά δεν έβρισκε δουλειά...μαζί της. Πολύ φιλική και ευδιάθετη έδειξε πως ο πολύτιμος χρόνος της μπορεί να... περιμένει όταν μιλά με συμπατριώτες της και με τα λεγόμενά της μπορεί να δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο σε όσους οραματίζονται και θέλουν να πετύχουν πολλά.

Όπως θα δείτε και στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, μίλησε για τις σπουδές της και τον τρόπο που κατάφερε να βγει εκτός συνόρων και να δοκιμάσει την τύχη της, για την 4η βιομηχανική επανάσταση.



Σήμερα τα ρομπότ δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τον άνθρωπο. Αυτό θα συμβεί με την εξέλιξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης πάνω στην οποία εργάζεται η Ελληνίδα επιστήμονας
Σήμερα τα ρομπότ δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τον άνθρωπο. Αυτό θα συμβεί με την εξέλιξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης πάνω στην οποία εργάζεται η Ελληνίδα επιστήμονας


Η συνεργασία ρομπότ και ανθρώπου

«H Audi στο μέλλον έχει απόλυτη επαφή και θα βρει τεράστια ώθηση μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Στο μέλλον, ο αυτοματισμός και η όλη ρομποτική βοηθά τον άνθρωπο. Τα μηχανήματα και οι μηχανισμοί βάζουν στο μέσον του κέντρου ενδιαφέροντος τον άνθρωπο.

Δηλαδή συνεργαζόμαστε άμεσα, δεν υπάρχουν φραγμοί, δεν υπάρχουν "σύνορα", το ρομπότ βοηθά τον άνθρωπο κυρίως σε θέματα εργονομίας. Σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την ευφυΐα του ανθρώπου για πράγματα που την χρειάζονται και όχι για πράγματα που μπορούν να επαναληφθούν από μηχανήματα».


Τα σύγχρονα εργοστάσια έχουν εξελιχτεί σε τέτοιο βαθμό που όλα γίνονται εύκολα και απλά
Τα σύγχρονα εργοστάσια έχουν εξελιχτεί σε τέτοιο βαθμό που όλα γίνονται εύκολα και απλά


Πρέπει να οραματιζόμαστε

Στη συνέχεια, η Ελληνίδα επιστήμονας απάντησε και στο ερώτημα για το αν οι νέοι μπορούν να Ευστρατία Ζαφειρίου: «Έχουμε ένα θαυμάσιο παρελθόν. Να φροντίσουμε να χτίσουμε και ένα θαυμάσιο μέλλον»ελπίζουν: «Όλοι οι οραματικοί άνθρωποι ελπίζουν και κυρίως στην Ελλάδα πρέπει να προωθήσουμε, να βοηθήσουμε ανθρώπους με όραμα να καταστήσουν θέσεις που μπορούν να κινητοποιήσουν δυνάμεις της κοινωνίας, τη νεολαία, επιστήμονες μεν αλλά και ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε οραματικούς ηγέτες».

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την ερώτηση, για το αν η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση: «Κρίση δεν σημαίνει μόνο δυσκολία αλλά χρησιμοποιώ το μυαλό μου να κρίνω τι θα με πάει μπροστά και τι θα με πάει πίσω».


Η Ευστρατία Ζαφειρίου με τον συντάκτη του zougla.gr Βασίλη Σαρημπαλίδη
Η Ευστρατία Ζαφειρίου με τον συντάκτη του zougla.gr Βασίλη Σαρημπαλίδη


Βάλε στόχους για να τους πετύχεις

Η συζήτηση με μία διακεκριμένη επιστήμονα όπως είναι η Ευστρατία Ζαφειρίου μας έδωσε να καταλάβουμε πως αν προσπαθήσεις και βάλεις σκοπό αυτό που έχεις να κάνεις σίγουρα θα πετύχεις το στόχο σου. Μάλιστα, ίσως πετύχεις και πράγματα που ποτέ δεν φανταζόσουν.

Αγώνας, όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, συνθέτουν το τρίπτυχο μίας επιτυχίας που οι περισσότεροι αναζητούν.  

Δείτε τη συνέντευξη:


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: