Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

''Καταρρέει'' το MEGA. Τελεσίγραφο από τη DIGEA

Κάθε μέρα που περνά οι πιθανότητες επιβίωσης του MEGA περιορίζονται, καθώς τα προβλήματα μεγεθύνονται. Οι μέτοχοι φέρονται για μία ακόμη φορά να κάνουν την ύστατη προσπάθεια διάσωσης, ενώ συνεχώς εμφανίζονται νέα προβλήματα που καθιστούν αμφίβολη τη συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάλου Καναλιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προειδοποιητική επιστολή στο MEGA έστειλε και η Digea, η οποία ενημερώνει ότι από την 1η Μαΐου είναι υποχρεωμένη να ξεκινήσει σταδιακά την.... υποβάθμιση του τηλεοπτικού σήματος, διαδικασία η οποία θα καταλήξει τις επόμενες ημέρες στην οριστική διακοπή.

Η Digea έστειλε το δικό της τελεσίγραφο καθώς το κανάλι δεν έχει πληρώσει την εταιρεία-πάροχο του ψηφιακού σήματος τους τελευταίους έξι μήνες. Από την Κυριακή το σήμα του MEGA θα αρχίσει να «θολώνει», να χάνει την ψηφιακή του ποιότητα, μέχρι σταδιακά να σβήσει τελείως. Οι τηλεθεατές αρχικά δεν θα αντιληφθούν τη δια­φορά, αυτή ωστόσο, προοδευτικά θα γίνει ορατή από τους πάντες.

Εκτός, όμως, από το πρόβλημα του σήματος, ο Μάιος φέρνει το MEGA αντιμέτωπο με την καταγγελία των δανειακών του συμβάσεων. Οι τράπεζες παραμένουν ανυποχώρητες και συνεχίζουν το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του καναλιού, όπου, κατά πληροφορίες, υπάρχει ρευστότητα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα συνεχίζονται και οι διεργασίες μεταξύ των μετόχων, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσαν τις τράπεζες ότι έχουν έρθει σε συμφωνία μεταξύ τους για να προχωρήσουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη θα συμμετάσχει με 5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 5 εκατ. θα δοθούν από την πλευρά Μπόμπολα, ενώ το επενδυτικό σχήμα υπό τον κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλο θα εισφέρει στην αύξηση 10 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες ωστόσο συνεχίζουν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστώσουν ότι οι διαβεβαιώσεις υλοποιούνται.

Στο κανάλι οι εργαζόμενοι είναι σε αναστάτωση και προχωρούν σε στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έκτακτες αλλαγές στο πρόγραμμα. Το επίδομα Πάσχα καταβλήθηκε τελικά εντός της χρονικής προθεσμίας που θέτει ο νόμος, αλλά την καταβολή του διασφάλισε η πλευρά Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα, οι οποίοι διέθεσαν τα 400.000-450.000 ευρώ που χρειάζονταν.

Κομβικός εξακολουθεί να είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, η οποία, αν το MEGA κατεβάσει ρολά, θα έχει την ικανοποίηση μιας γρήγορης νίκης κατά της «διαπλοκής». Πολύ περισσότερο, μάλιστα, αν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κολλήσει με την προκήρυξή του ύστερα από προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Μάλιστα η κατάρρευση του MEGA θα πυροδοτήσει προβλήματα σε ΔΟΛ και Πήγασο, οι οποίοι έχουν ενεχυριάσει μετοχές του καναλιού έναντι άλλων δανείων τους. Αν η Τηλέτυπος πτωχεύσει, τότε οι τράπεζες θα πρέπει να ζητήσουν αντικατάσταση των ενεχύρων.

Στην τηλεοπτική αγορά διακινείται η άποψη ότι το MEGA οδηγείται αναπόφευκτα στο λουκέτο από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά στον διαγωνισμό για τις τέσσερις άδειες. Από επιχειρηματικής σκοπιάς η αύξηση των 22,5 εκατ. ευρώ έχει υψηλό ρίσκο, καθώς οι μέτοχοι καλούνται να διαθέσουν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία το ποσό των 22,5 εκατ. για να στηρίξουν το κανάλι, χωρίς να γνωρίζουν αν τελικά θα πάρει άδεια.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις άδειες αποτελεί οι υποψήφιοι να είναι ενήμεροι σε ό,τι αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Το MEGA δεν είναι ενήμερο και οι μέτοχοι πρέπει να δώσουν τα 22,5 εκατ. της αύξησης για να ρυθμίσουν με τις τράπεζες τα δάνεια της Τηλέτυπος. Αν γίνει αυτό, μόλις αποχωριστούν τα 22,5 εκατ., θα πρέπει να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη ώστε να έχουν διαθέσιμα περίπου άλλα 10 εκατ. για την άδεια. Αν την πάρουν βέβαια, καθώς για τέσσερις άδειες θα πρέπει σταθούν στη γραμμή εκκίνησης μαζί με τον ΑΝΤ1, το STAR, τον ΣΚΑΪ και τον ALPHA, σε μια διαδικασία όπου η πλειοδοσία ξεκινά από το «πάτωμα» των 3 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το ζεστό χρήμα που απαιτεί η διάσωση του MEGA, υπάρχουν και δύο ακόμη σοβαρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Το πρώτο είναι ότι το κανάλι έχει εκκρεμείς υποχρεώσεις προς προμηθευτές ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Η οφειλή στην Digea -περίπου 500.000-600.000 ευρώ- είναι σχετικά μικρή, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή προς την εταιρεία παραγωγής Ανωση φτάνει πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 8-9 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του MEGA προς τη Sony.

Η Τηλέτυπος είχε προνομιακή εμπορική σχέση με τη Sony και η διοίκηση του καναλιού επέλεγε όποιες ταινίες ήθελε αντί ενός υψηλού ετήσιου τιμήματος. Μόλις λήξει η αποχή των δικηγόρων, όμως, η Sony, όπως και κάθε άλλος πιστωτής, μπορεί να εκδώσει διαταγή πληρωμής. Για να σταθεί και πάλι στα πόδια του το κανάλι πρέπει οι πιστωτές των 28 εκατ. ευρώ να αποδεχθούν κούρεμα στο ύψος των απαιτήσεών τους, αλλά και σταδιακή εξόφληση των χρωστούμενων βάσει των χρηματορροών του MEGA.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό οικονομικό πρόβλημα είναι ότι η Τηλέτυπος χρειάζεται άμεση εξυγίανση γιατί πέρυσι μπήκε μέσα 15 εκατ. ευρώ. Για να μειωθεί το κόστος είναι αναπόφευκτες οι δραστικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες. Οι εμπορικές συμφωνίες και όλες οι συνεργασίες θα πρέπει να τεθούν σε νέα οικονομική βάση, ενώ δυστυχώς θα μειωθεί περαιτέρω και ο αριθμός των απασχολουμένων.
Δεν μεταδίδεται το αποψινό δελτίο ειδήσεων

Σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας από σήμερα Τετάρτη ως την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαϊου προβαίνουν οι εργαζόμενοι του Mega ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Έχοντας πληρωθεί μόνο μέρος του μισθού τους για το μήνα Μάρτιο αποφάσισαν από σήμερα και τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιούν κυλιόμενες στάσεις εργασίας στις ενημερωτικές ζώνες του προγράμματος του σταθμού.

Συνεπώς σήμερα το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι, κάτι που σημαίνει πως δεν θα μεταδοθεί το δελτίο ειδήσεων στις 20:00. Το ίδιο ισχύει και για αύριο το πρωί 6-10, όπου το πρωινό θα περάσει χωρίς την ενημερωτική εκπομπή των Καμπουράκη- Οικονομέα. Την Παρασκευή, η απόφαση των εργαζομένων για απεργία θα ισχύσει από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι.

Έχει οριστεί συνάντηση των εργαζομένων την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Βέβαια αν στις επόμενες ημέρες, καταβληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους, τότε αυτοί θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: