Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Εκδήλωση για τη σωτηρία της Σαχάρας στη Χαλκιδική

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης καθώς και οι σύλλογοι «Χρυσή Αμμουδιά-Σαχάρα» και «Οικισμός Καλλιθέα Ν.Καλλικράτειας» διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για την Προστασία και την Αξιοποίηση της παραλίας «Σαχάρα» στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής, με τίτλο: .....


«Το οικοσύστημα της “Σαχάρας”:

-οι αγώνες για την προστασία του

-οι προτάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξή του».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 στις 7:30μμ, στο «Οικόπολις», Πτολεμαίων 29Α, Θεσσαλονίκη.

—Ανησυχία για το μέλλον της παραλίας

Πέρυσι τέτοιο καιρό, στις 26 Ιουνίου 2014 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης είχαν καταθέσει καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής.

Οι οργανώσεις τότε είχαν καταγγείλει τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ξεκινήσει ιδιώτης, που αγόρασε από το Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ έκταση 44 στρ. (επί της παράκτιας ζώνης), προβάλλοντας πέντε σημαντικά σημεία που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την όλη διαδικασία παραχώρησης και επέμβασης στον αιγιαλό.

Τα σημεία αυτά αφορούν: 1) στην άδεια παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, 2) τους όρους δόμησης, 3) την άδεια δόμησης/ έγκριση δόμησης της περιοχής, 4) τις πράξεις χαρακτηρισμού ως προς τον δασικό χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής και 5) την καταστρατήγηση του ν. περί «βιοποικιλότητας» (Ν.3937/11).

Σε μία περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη με έξι beach bars ο ιδιώτης είχε τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500τμ. Είχε επίσης ξεκινήσει μπάζωμα του παρακείμενου ρέματος («Κουρτόρεμα») γεγονός κρίσιμο τόσο για λόγους οικολογικής ισορροπίας, όσο και για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση πλημμύρας!

—Οι αμμοθίνες της περιοχής καταστρέφονται.

Οι αμμοθίνες (οι αμμόλοφοι που έδωσαν στην «Σαχάρα» το όνομά της) είναι εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα που αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας (σπάνια μεταναστευτικά πουλιά) και προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση της θάλασσας.

Μάλιστα κομμάτι της υπό «αξιοποίηση» περιοχής αποτελεί υψηλής οικολογικής σημασίας υγροτοπικό οικοσύστημα το οποίο προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπάρχει γενικευμένη ανησυχία ότι η ανάπτυξη που συντελείται αυτήν την στιγμή σε 44 στρ. της «Σαχάρας» είναι μία πρόγευση του σχεδιασμού που υπάρχει για την συνολικότερη περιοχή. Βάσει του σχεδίου «ανάπτυξης» μέσω διεθνούς διαγωνισμού, εκτιμάται ότι επαπειλείται αντίστοιχη εξέλιξη και για την παρακείμενη έκταση 420 στρ. που ανήκει στο Δήμο Ν. Προποντίδας.



 econews.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πλέον είναι πολύ αργά , αυτά όλα που αναφέρονται έχουν ήδη συντελεστεί.