Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του


· ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του πρόκειται να διοργανώσει ένα νέο κύκλο σεμιναρίων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος εντελώς δωρεάν σε συνεργασία με διεθνή εταιρία συμβούλων – Manager’s Office. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια με τις παρακάτω θεματικές ενότητες: .....



· Εφαρμοσμένη Ανάπτυξη σε ξένες αγορές – Εξαγωγές (διάρκεια 5 ώρες)

· Ανάπτυξη σε Ελληνική Αγορά – Χονδρική πώληση και Marketing (διάρκεια 6 ώρες) .....

· Ανάπτυξη σε Ελληνική Αγορά – Λιανική πώληση και Marketing (διάρκεια 5 ώρες)

· Ανάπτυξη σε Ελληνική Αγορά – Β2Β και Marketing (διάρκεια 5 ώρες)

· Ανάπτυξη Marketing (ανά κλάδο) Λιανικού Εμπορίου (διάρκειας4 ώρες)

· Ανάπτυξη Marketing (ανά κλάδο) Χονδρικού Εμπορίου (διάρκεια 5 ώρες)

· Ανάπτυξη Marketing (ανά κλάδο) B2B (διάρκεια 5 ώρες)

· CRM και η αναγκαιότητα του σε χονδρικό, λιανικό, εξαγωγές B2C και Β2Β (ανά κλάδο) (διάρκεια 5 ώρες)

· Σεμινάριο Social Media and web Marketing (διάρκεια 4 ώρες)

· Σεμινάριο After sales (διάρκεια 4 ώρες)

Για την υλοποίηση τους θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις σε κάθε ενότητα, με όσους εκπροσώπους επιθυμεί η κάθε επιχείρηση και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο ή και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Νομού, εφόσον συμπληρωθεί ο ανάλογος αριθμός καταρτιζομένων που απαιτείται για κάθε τμήμα. Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους στο Επιμελητήριο έως και το τρέχον έτος 2015. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων θα παραδίδεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 03 Απριλίου 2015 .

ΝΕΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΓΕΜΗ ΕΩΣ 31.03.2015

Στα τέλη του 2014, ψηφίσθηκε σχετική νομοθεσία (ν. 4314/2014) και εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις, που ρυθμίζουν θέματα των Επιμελητηρίων και των μελών τους. Θεσπίστηκαν ενιαία ειδικά τέλη ΓΕΜΗ για την παροχή υπηρεσιών από τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων, καθώς και ενιαίο ετήσιο τέλος διατήρησης μερίδας ΓΕΜΗ, το οποίο αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών και –ανάλογα με τη νομική μορφή τους– ανέρχεται σε ποσά από 30 ως 320 ευρώ. Σημειώνεται ότι η καταβολή του συγκεκριμένου τέλους είναι υποχρεωτική και πρέπει να πραγματοποιείται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα τέλη τήρησης της μερίδας και δεν έχει διαγραφεί από το Γ.Ε.Μ.Η., τα εν λόγω τέλη αποστέλλονται από την αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.Μ.Η. του οικείου Επιμελητηρίου ή την αρμόδια για την καταχώρηση στο Γ.Ε.Μ.Η. υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στη Φορολογική Διοίκηση για βεβαίωση και είσπραξη βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Επιπλέον με απόφαση της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.Μ.Η. επιβάλλεται , σε βάρος των υπόχρεων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους που παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου αυτού και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, πρόστιμο από 100 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται αναλόγως της περιοδικότητάς της. Επισημαίνουμε ότι οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων πράξεων ΓΕΜΗ, καθώς και για τις καταχωρίσεις μεταβολών των κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ, www.businessportal.gr. Τόσο η καταβολή των τελών χορήγησης πιστοποιητικών, αντιγράφων, αποσπασμάτων ΓΕΜΗ, όσο και του τέλους διατήρησης ΓΕΜΗ θα πραγματοποιείται με χρέωση πιστωτικής/χρεωστικής/prepaid κάρτας, αποκλειστικά μέσα από την ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ.
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του που παρακολούθησαν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ και Β΄ κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο και στα Νέα Μουδανιά το έτος 2014, να παραλάβουν τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης Τεχνικού Ασφαλείας από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2371024200 & 24300 υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.


· ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ “FRESKON” ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην 1η Διεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών, που φέρει την επωνυμία FRESKON, και θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 23 έως τις 25 Απριλίου του 2015. Η έκθεση που θα εστιάζει στον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δρομολογείται από τη ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο του ρόλου της για την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα και θα αποτελέσει ένα εξειδικευμένο και μοναδικό εκθεσιακό γεγονός στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή των προϊόντων της ελληνικής παραγωγής και της ευρύτερης περιοχής, η ενημέρωση για τις εξελίξεις του κλάδου, η δημιουργία προϋποθέσεων για εμπορικές επαφές και συναλλαγές, αλλά και η διερεύνηση νέων αγορών και η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Η έκθεση απευθύνεται σε εταιρείες συσκευασίας και διακίνησης φρούτων και λαχανικών, εισαγωγείς και εξαγωγείς του κλάδου, εμπόρους λιανικής, αλυσίδες σούπερ μάρκετς, μεταφορικές εταιρείες. Θα φιλοξενεί δε εκθέματα όπως: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μηχανήματα, υλικά συσκευασίας και τυποποίησης, αλλά και εταιρείες μεταφορών και logistics, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, οργανισμούς και φορείς του κλάδου. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα ευρύ πρόγραμμα προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών με προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις και θα πλαισιωθεί από ένα ευρύ πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων διεθνούς επιπέδου, με σκοπό την προβολή των ελληνικών προϊόντων, αλλά και την προσέλκυση περισσότερων και εξειδικευμένων εμπορικών επισκεπτών. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με την κα Τζηρίτη Γεωργία (τηλ. 2371024200, 24300) στην ιστοσελίδα του www.epichal.gr και στα τηλέφωνα της ΔΕΘ 2310 291161 (υπεύθυνη κα Τόνια Νικολαίδου) και στην ιστοσελίδα http://freskon.helexpo.gr.

· ΜΕΤΡΑ 3,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μέτρα που εξασφαλίζουν έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα με τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, και συζητείται στο Brussels Group από την Παρασκευή, προκειμένου να ξεκλειδώσει η σταδιακή εκταμίευση της τελευταίας δόσης, των 7,2 δισ. ευρώ, της ευρωβοήθειας προς την Ελλάδα. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων είναι η φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό, οι ρυθμίσεις χρεών, το λαθρεμπόριο και οι άδειες τηλεοπτικών σταθμών. Στο 1,5 δισ. πέφτει ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015, αναφέροντας στη σχετική παράγραφο τον ΟΛΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί σειρά μέτρων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3,7 δισ. ευρώ.
· ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΕΝΦΙΑ, ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΦΠΑ, ΜΠΑΙΝΕΙ ΦΟΡΟΣ ΛΙΠΟΥΣ

Σκληρός αγώνας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ξεκινάει από τη Δευτέρα, που αναμένεται η περιβόητη λίστα των μεταρρυθμίσεων να τεθεί το τραπέζι του Euro Working Group. FAT TAX δηλαδή «φόρος λίπους» στα λιπαρά προϊόντα αλλά και στα τρόφιμα με ζάχαρη («όπως Αμερική»), διατήρηση ουσιαστικά του εισπρακτικού στόχου του ΕΝΦΙΑ με άλλο όνομα, αυξήσεις σε ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης, περαίωση για τις λίστες εμβασμάτων, Λαγκάρντ, αλλά και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και άδειες ηλεκτρονικού τζόγου περιλαμβάνονται στη λίστα των μέτρων Βαρουφάκη που στάλθηκε στο Brussels Group, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία στο Eurogroup που θα δίνει ανάσα στη χώρα. Οι προτάσεις δεν είναι βέβαιο ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι θα ζητήσουν προφανώς και πρόσθετα μέτρα άμεσης είσπραξης. Έτσι, εκτός της λίστας, θεωρείται ότι στο τραπέζι θα μπει και η έκτακτη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, αλλά και επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μεγάλα έργα με υπερ-εισπράξεις σε καθημερινή βάση ή και κάποιο άλλο οριζόντιο μέτρο που θα στοχεύει τους έχοντες και κατέχοντες.

· ΙΟΒΕ: ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΧΑΜΗΛΑ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφεται στον Μάρτιο με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 96,8 μονάδες από 98,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σε αντίθεση με την προηγούμενη καταγραφή του δείκτη, αυτήν τη φορά οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, σημειώνουν οι αναλυτές. Σχετική ενίσχυση της απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας καταγράφεται σχεδόν σε όλους τους τοµείς και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες και στις κατασκευές. «Η ανάκαµψη των δυσµενών προβλέψεων μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες πιστωτικής στενότητας και στην παρατεινόμενη υψηλή αβεβαιότητα για τη γενική πορεία της οικονομίας. Πολλά ζητήματα κοµβικής σηµασίας παραµένουν ανοικτά, καθώς αφενός εκκρεµεί η συµφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, αφετέρου το όποιο περιεχόµενο αυτής δεν μπορεί ακόµα να αξιολογηθεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» επισημαίνει το ΙΟΒΕ. Συνολικά, η οικονοµία φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αναµονής, πριν την ενδεχόμενη διαμόρφωση νέων συνθηκών που θα ορίσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το πλαίσιο αποφάσεων και προσδοκιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
· ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α.

Μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σταλεί στους εταίρους και που θα νομοθετηθούν άμεσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά ομιλία του στην βουλή. Σχετικά με την ηλεκτρονική άμεση απόδοση του ΦΠΑ, το σχέδιο που υπάρχει στα συρτάρια του υπ. Οικονομικών προβλέπει ότι, οι εταιρείες θα δηλώνουν έναν εταιρικό λογαριασμό από τον οποίο το Δημόσιο θα δεσμεύει άμεσα τον ΦΠΑ τη στιγμή που καταβάλλεται η αμοιβή στην επιχείρηση, ενώ για αργότερα εξετάζεται και η σύνδεση ταμειακών μηχανών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών.
· ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΓΔΕ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ Ή ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014. Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία παρατείνεται έως και τις 27 Απριλίου 2015 η προθεσμία για την χωρίς πρόστιμο ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών αρχείων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών αρχείων μέχρι και την 31.12.2015.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς – επιχειρήσεις, παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.



· ΣΤΟ Taxisnet ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΕΤΑ ΤΟΥ 2013

Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια για τις οφειλές από ανεξόφλητα υπόλοιπα του Ε.Ε.Τ.Α. του 2013. Έτσι οι ιδιοκτήτες 1 εκατομμυρίου ακινήτων μπορούν να ελέγξουν τα τυχόν υπόλοιπα ανεξόφλητων οφειλών τους, μέσα από την υπηρεσία "Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου" και στη συνέχεια να επιλέξουν "ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ Ε.Ε.Τ.Α. 2013".
· ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ (Κ1) ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1

Ένα νέο έντυπο θα υποβληθεί φέτος κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πρόκειται για το έντυπο "Κ1 - Δήλωση Περιουσιακών Στοιχείων", που φέτος καλούνται να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι. Το έντυπο αυτό αποτελείται από δύο σελίδες κι έχει χρώμα ανοιχτό γαλάζιο. Στο έντυπο Κ1 πρέπει να αναγραφούν όλες οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα, οι μετοχές ή οι συμμετοχές σε εταιρείες, τα ομόλογα, ακόμη και τα μετρητά που φυλάσσονται στο σπίτι, σε σεντούκια ή σε άλλα καλά φυλασσόμενα σημεία εντός των οικιών. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι πρέπει να αναγραφούν ακόμη και τα τιμαλφή, οι ζωγραφικοί πίνακες, οι συλλογές σπάνιων νομισμάτων καθώς και άλλα κινητά στοιχεία που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με τον ΑΚ (σ.σ. άρθρο 948), κινητά είναι όσα δεν είναι ακίνητα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το έντυπο Κ1 θα συνυποβάλλεται με τη δήλωση Ε1 και η υποβολή του αφενός μεν, θα είναι υποχρεωτική, αφετέρου δε, θα υποβάλλεται μόνο μέσω διαδικτύου. Σε περίπτωση χειρόγραφης υποβολής του εντύπου Ε1, το νέο αυτό έντυπο θα υποβάλλεται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα.Βέβαια, αναφορικά με τη συμπλήρωση του εν λόγω εντύπου θα περιμένουμε και τη σχετική απόφαση του υπ. Οικ. που θα δίνει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
EUROSTAT: ΣΤΟ 26% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Στο 26% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο από 25,9% που ήταν τον Νοέμβριο, παραμένοντας η υψηλότερη στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα ανήλθε τον Δεκέμβριο στα 1,23 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,4%, στις γυναίκες στο 29,3% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 51,2%.Σύμφωνα με τη Eurostat, το Φεβρουάριο η ανεργία στην ευρωζώνη σημείωσε μικρή υποχώρηση, στο 11,3% από 11,4% τον Ιανουάριο.
· ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ : ΧΑΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Πάνω από 100 δισ. καταθέσεις χάθηκαν από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα, οδηγώντας σε σημαντική αιμορραγία το τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο των καταθέσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υποχώρησε κάτω κι από τα 133 δισ. ευρώ, έναντι των 235 δισ. όταν ξεκινούσε η κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Φεβρουάριο «έφυγαν» πάνω από 7 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως του φόβου που προκλήθηκε, παραμονές της 20ής Φεβρουαρίου, για το αν τελικά θα επιτυγχανόταν συμφωνία της χώρας με τους δανειστές ή όχι. Πολλές από τις παραπάνω καταθέσεις οδηγήθηκαν στο εξωτερικό χωρίς να δίνουν καμία απόδοση, άλλες οδηγήθηκαν στο «στρώμα» και ένα σημαντικό τμήμα τους χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη κυρίως αναγκών του κόστους διαβίωσης. Επιπλέον υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ η εκροή καταθέσεων τον Μάρτιο από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ συνολικά από τις αρχές Δεκεμβρίου «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες περί τα 28 δις. Ευρώ.
· ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

«Η κυβέρνηση θα καταργήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Σημείωσε πως θα επαναφέρει το παλιό σύστημα για δυο Κυριακές το χρόνο και συζητά να επιτρέψει στους περιφερειάρχες και τους τοπικούς συλλόγους να τα ανοίγουν άλλες δυο Κυριακές τον χρόνο στις περιόδους των εκπτώσεων.

· ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα υποβληθούν φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ενώ τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εξοφληθούν σε τρεις δόσεις, η πρώτη ως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τέλος Νοεμβρίου. Τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και διευκρινίσεις σχετικά με τους υπόχρεους και τις διαδικασίες υποβολής περιγράφει εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου (ΠΟΛ.1067/20.3.2015).
· ΕΙΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Ισχυρό μέτωπο συγκροτούν οι φορείς του τουρισμού της χώρας για τον περιορισμό του φαινομένου ενοικιάσεων σε παράνομα τουριστικά καταλύματα που συνιστά τεράστια εστία φοροδιαφυγής για τη χώρα. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προτίθεται να αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία το έργο ηλεκτρονικού ελέγχου καταλυμάτων που διατίθενται προς τουριστική ενοικίαση παρανόμως. Σκοπός είναι τα στοιχεία που θα συλλέγονται να παραδίδονται στις τουριστικές και φορολογικές αρχές της χώρας προκειμένου αυτές με τη σειρά τους, πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους να επιβάλουν όπου διαπιστώνεται παρανομία τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. Επιπλέον σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ),υπολογίζεται ότι ο τζίρος στις περίπου 500.000 κλίνες που λειτουργούν σε παράνομα καταλύματα φθάνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που σημαίνει και σημαντικές απώλειες εσόδων και στον ταξιδιωτικό κλάδο από τη λειτουργία των παράνομων καταλυμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οι παράνομες κλίνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των νομίμως λειτουργούντων.
· ΑΜΕΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΥΡΑ» ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ

Δεσμεύσεις - εξπρές για εμβάσματα εκατομμυρίων στο εξωτερικό, που δεν δικαιολογούνται, έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών. Σε ευρύτατη σύσκεψη των ελεγκτικών μονάδων αιχμής του ΥΠΟΙΚ, κατ' εφαρμογή του σχεδίου ενοποίησης όλων των καταλόγων της μεγάλης φοροδιαφυγής, αποφασίστηκε η ενοποίηση αυτών των καταλόγων -λίστα με εμβάσματα, λίστα Λιχτενστάιν, λίστα μεγαλοκαταθετών - ενώ ως βάση θα είναι η λίστα των εμβασμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 1.500 υποθέσεις που ερευνώνται στη λίστα των εμβασμάτων οι 1.400 υπάρχουν και στις υπόλοιπες λίστες. Στις περιπτώσεις που υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία των φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις θα υπάρχει επί τόπου δέσμευση των καταθέσεων σε συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς, ενώ όπου δεν υπάρχουν καταθέσεις θα δεσμεύονται ακίνητα. Άμεσα κιόλας θα γίνει η αρχή με 100 μεγάλες υποθέσεις, ενώ ήδη σε 21 άλλες περιπτώσεις έχουν γίνει δεσμεύσεις καταθέσεων.
· ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΙΓΙΑΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Ανατροπές στον τρόπο αξιοποίησης των παραλιών της χώρας δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας . Οι ανώτατοι δικαστές μπλοκάρουν το δικαίωμα των τοπικών αρχών να νοικιάζουν τις παραλίες έναντι αμοιβής, καθώς ,όπως αναφέρει η υπ’ αριθμόν 646/2015 απόφαση του το Ε' τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, αυτές αποτελούν δημόσια περιουσία. Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή, ακυρώνεται η (1038460/2439/Β0010/15.4.2009) Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ α' βαθμού.

· ΜΕΧΡΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, στις 8 Απριλίου. Η μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μηνών και πρόστιμο από 25 ως 50 % του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Προϋπόθεση καταβολής του δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: