Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Θύελλα αντιδράσεων για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Η χορήγηση επιδόματος τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα ξεσήκωσε τον πολιτικό κόσμο, αλλά και σωματεία της επιχείρησης. Ειδικότερα, στην υπογραφή νέας τριετούς συλλογικής σύμβασης που περιλαμβάνει αύξηση αποδοχών από 8 έως 10% προχώρησαν η διοίκηση της ΔΕΗ και οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, καθώς και άλλων τριών σωματείων της ΔΕΗ (Σπάρτακος, ΕΤΕ, ΠΑΣΥΠ).

Η χορήγηση επιδόματος τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα που μεταφράζεται για 25 ημέρες τον μήνα σε 150 ευρώ συνολικά προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο.
«Αυξήσεις στη ΔΕΗ και προσλήψεις στην ΕΡΤ. Εμείς θα τις πληρώσουμε και μετά θα ψάχνουμε ποιος θα φταίει για το νέο μνημόνιο...», σχολίασε μέσω twitter o βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.
Εξοργισμένη και η πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή, η οποία απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό μέσω twitter έκανε λόγο για «απίστευτη πρόκληση»: «Συγγνώμη @atsipras να μην πληρώνουν οι ανήμποροι ΔΕΗ υποσχέθηκες, όχι να κάνεις αύξηση 10% στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Απίστευτη πρόκληση!».
Στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Μάνος υποστηρίζει ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ είναι σε «αμόκ καταστροφής»: «Νέα συλλογική σύμβαση με αυξήσεις 8-10% στη ΔΕΗ! Με μηδενικό πληθωρισμό! Λαφαζάνης-Ζερβός σε αμόκ καταστροφής! Όλοι θα θέλουν ίδια αύξηση!»ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης πάντως αντιμετωπίστηκε αρνητικά και μέσα από την ΔΕΗ, καθώς άμεση ήταν η αντίδραση τεσσάρων σωματείων της Επιχείρησης.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Διοικητικού - Οικονομικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Καταμετρητών και η Ένωση του προσωπικού Σταθμού Λαυρίου θέτουν το ερώτημα γιατί υπεγράφη τώρα, ενώ επίκειται η αλλαγή από τη νέα κυβέρνηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ενώ η προηγούμενη σύμβαση έληγε σε εννέα μήνες.
Τα σωματεία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας:
- Η όποια περικοπή μισθοδοσίας γίνει θα υπόκειται στην ελευθεριότητα της επιχείρησης.
- Δεν υπάρχει εγγύηση πως δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών.
- Προβλέπει την καταβολή επιδόματος βάρδιας σε συνδικαλιστές, χωρίς φυσική παρουσία, ρύθμιση που χαρακτηρίζεται προκλητική.
- Αντίθετα για τους χρόνια πάσχοντες η καταβολή αυτού του επιδόματος επαφίεται στην καλή θέληση του γενικού διευθυντή.
- Δημιουργείται ηθικό ζήτημα με την πρόσθετη χρηματοδότηση 2 ευρώ τον μήνα προς τη ΓΕΝΟΠ.
Όπως αναφέρουν, τη σύμβαση υπέγραψαν 13 από τα 24 σωματεία της ΔΕΗ ενώ γίνεται, ακόμη, λόγος για μεθόδευση που επιλέχθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες, τόσο της διοίκησης όσο και της ΓΕΝΟΠ.
 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: