Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Καταγγελία: Απαράδεκτη κατάσταση της οδού Στρατωνίου-Ολυμπιάδας με αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Απευθύνουμε την καταγγελία μας αυτή ενώπιόν σας, ως αρμοδίων στον τομέα του οδικού δικτύου της περιφέρειας, εντός της οποίας ασκείτε δικαιοδοσία και παρακαλούμε να επιληφθείτε αρμόδια.

Το τμήμα της επαρχιακής οδού Στρατωνίου-Ολυμπιάδας (το πρόβλημα επεκτείνεται και πέραν αυτού προς Σταυρό αλλά εκφεύγει της τοπικής δικαιοδοσίας σας) έχει φθαρεί σε βαθμό πολύ επικίνδυνο για τα κινούμενα σ΄αυτήν οχήματα, δεδομένου ότι βρίθει φθορών του οδοστρώματος, είτε αυτές είναι λακούβες είτε σημεία που η άσφαλτος φέρει σκασίματα και εδαφικές ανωμαλίες.
Η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται σε χρόνια και φυσιολογική φθορά, αλλά είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης δραστηριότητας της εταιρίας HELLAS GOLD και ειδικότερα της μεταφοράς συμπυκνώματος μεταλλεύματος,από Ολυμπιάδα και Στρατώνι προς Θεσσαλονίκη ,καθώς και μεταλλευτικών αποβλήτων από Ολυμπιάδα προς Στρατώνι,με βαριά και μεγάλα οχήματα που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες με τα ως άνω περιεχόμενα. Οι μεγάλες πιέσεις που υφίσταται το οδόστρωμα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κλίση της οδού, τις συνεχείς τροχοπεδήσεις και τη συχνότητα διέλευσης των άνω οχημάτων, αποτελούν τις αποκλειστικές αιτίες που το οδόστρωμα βρίσκεται στην συγκεκριμένη και προχωρημένη κατάσταση ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ φθοράς.
Η συγκεκριμένη εταιρία, ως αποκλειστικά υπαίτια για τη σημερινή κατάσταση του δρόμου, έχει υποχρέωση – σύμφωνα τον όρο 258 της Κ.Υ.Α Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (26.07.2011, ΑΔΑ: 4ΑΣΔ0-ΩΔ0) – για την αποκατάσταση του οδοστρώματος στην προτέρα κατάσταση, αλλά και τη διαρκή συντήρησή του από κάθε παρόμοια φθορά στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ακίνδυνη διέλευση των, πάσης φύσεως, οχημάτων που δικαιούνται να κάνουν χρήση της εν προκειμένω επαρχιακής οδού.
Αντί αυτού, και δεδομένου ότι τα εν λόγω οχήματα της άνω εταιρίας, λόγω του βάρους και της μικρής ταχύτητας με την οποία κινούνται, δεν εκτίθενται στην επικινδυνότητα του δρόμου όσο τα μικρά οχήματα, η εταιρία αδιαφορεί πλήρως για την αποκατάσταση της ζημίας που έχει προκαλέσει, ούτε καν συντηρεί στοιχειωδώς το δίκτυο, παρ’ ότι αυτό απορρέει από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ήτοι να αποκαθιστά κάθε επί τα χείρω αλλοίωση του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται.
Η συμπεριφορά της αυτή αποτελεί σαφές πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να αντιμετωπίσει και τις, κατά πολύ χειρότερες, επιπτώσεις στο περιβάλλον που συνεπάγεται η δραστηριότητά της στον τόπο μας, τακτική που άλλωστε έχει πιστοποιηθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις ανά τον πλανήτη σε ομοίων δραστηριοτήτων ανάλογες περιπτώσεις.
Έχει τεκμηριωθεί, με πλήθος παραδειγμάτων από όλο τον κόσμο, ότι στόχος αυτού του είδους των εταιρειών είναι αποκλειστικά το κέρδος από την απόληψη των πλουτοπαραγωγικών αποθεμάτων ενός τόπου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, προκύπτουν ελάχιστα ή καθόλου οφέλη για την πολιτεία, ενώ οι εταιρίες αδιαφορούν απόλυτα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, το ανθρώπινο δυναμικό, την οικονομία κ.λ.π, αδιαφορώντας και παρακάμπτοντας (όπου υπάρχουν) τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ως εκ των άνω, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπεύθυνες αυτού του τομέα, να κινηθούν άμεσα για την αξίωση τήρησης των υποχρεώσεων της άνω εταιρίας στο συγκεκριμένο θέμα, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία των ανθρώπων.
Στην παρούσα καταγγελία μας επισυνάπτουμε φωτογραφίες από τα φθαρμένα σημεία του τμήματος της επαρχιακής οδού καθώς και συντεταγμένες των φθορών του οδοστρώματος, που έχουν μέχρι καταγραφεί και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΗΠΩΣ ΔΝΕ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ ?? ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ