Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ποια είναι τα μέτρα ύψους 3,7 δις της κυβέρνησης - Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και αφορολόγητο

Η λίστα που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες από την ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνει μέτρα που θα της αποκομίσουν σύμφωνα με το πλάνο 3,7 δις ευρώ.
Αυτό αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ενώ όπως όλα δείχνουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών θα πληρώσουν και το 2015 τον ΕΝΦΙΑ, παρότι η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου και η αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο, ήταν από τους βασικούς προεκλογικούς πυλώνες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθεί στα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενοδοχεία στα νησιά, ενώ το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, αναμένεται να εφαρμοστεί από τη νέα σεζόν και για το νέο προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με το protothema.gr η κυβέρνηση θέλει να αποκομίσει:

-από ελέγχους εμβασμάτων στο εξωτερικό: 725 εκατομμύρια ευρώ
-από καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ: 350 εκατομμύρια,
-από δημόσιους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης: 350 εκατομμύρια,
-από ρυθμίσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ληξιπρόθεσμων οφειλών: 600 εκατομμύρια
-από εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος: 300 εκατομμύρια ευρώ,
-από το σύστημα λοταρίας αποδείξεων: 270 εκατομμύρια ευρώ
-από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού: 250 εκατομμύρια ευρώ
-από αυστηροποίηση του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων: 225 εκατομμύρια ευρώ
-από τις νέες προσφορές για τον ηλεκτρονικό τζόγο: 200 εκατομμύρια ευρώ.
Πάντως δεν θα υπάρξουν άλλα αντιλαϊκά και υφεσιακά μέτρα για τους Έλληνες πολίτες, ενώ αντίθετα θα υπάρξει μια μικρή οικονομική "ανακούφιση" σε κάποιους, αφού υπόσχεται:
- να αναβάλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ),
- να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ)
- να μη θίξει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ).

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τις προβλέψεις για έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε 1,5 δις ευρώ για το 2015, δηλαδή 700 εκατομμύρια κάτω από το στόχο του 2,2 δισ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Τα βασικά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν ή να ολοκληρωθούν αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Ιππόδρομος (ΟΔΙΕ) και των περιφερειακών αερολιμένων.
Από τη διαδικασία υποβολής προσφορών των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αναμένεται προκαταβολικά 1,23 δισ. ευρώ και ετήσια πληρωμή του 22900000 για την ζωή της παραχώρησης.
Τέλος, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έχει βάλει ως τώρα στο τραπέζι την αύξηση του ΦΠΑ, στα τσιγάρα και τα ποτά ή το «Φόρο Λίπους», για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι περιλαμβάνονταν στο «πακέτο» μέτρων που έφεραν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών.
Στην επιστολή του, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο να αυξηθεί τελικώς ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία! Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να ακολουθήσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στο τουριστικό κλάδο "τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου" ("at least until the end of June").

Δεν υπάρχουν σχόλια: