Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η λεηλασία στη Χαλκιδική δεν «νομιμοποιείται». Η εξόρυξη χρυσού θα σταματήσει

Εκδόθηκε, από τις αρμόδιες αρχές, η Έγκριση Δόμησης για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ. Η κατασκευή του εργοστασίου έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, χωρίς η εταιρεία να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες και πάρα τις τεκμηριωμένες καταγγελίες των κατοίκων που αποδείκνυαν ότι οι εργασίες ανέγερσης είναι παράνομες. Τα νομικά εμπόδια που αντιμετώπιζε η εταιρεία, ξεπεράστηκαν με τις φωτογραφικές τροπολογίες (των 210/1973 και 4258/2014), που έγιναν νόμος (4280/2014) με την υπερψήφισή τους από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Γίνεται γι' άλλη μια φορά ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «επενδυτών», να διευκολύνει τις δραστηριότητες τους και να νομιμοποιήσει τις παρανομίες τους.  

Στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα εργασιακά δικαιώματα, η περιβαλλοντική προστασία, οι νόμοι και το Σύνταγμα προσαρμόζονται, κατά το δοκούν, στη στρατηγική του, υπεράνω όλων, «δικαίου του επενδυτή», για την «ανάπτυξη» των κερδών, διεθνών αλλά και εγχώριων κρατικοδίαιτων ιδιωτικών ομίλων. Οι κοινωνικές ανάγκες και η βούληση των τοπικών κοινωνιών βρίσκουν απέναντί τους τη «δημοκρατία» του αυταρχισμού, της ακραίας καταστολής και της εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων «[…] με κάθε κόστος» κατά τη γνωστή δήλωση Σαμαρά.
Παρά ταύτα θα ηττηθούν. Το δίκαιο των πολυετών ανυποχώρητων αγώνων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού για την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών, την προστασία του περιβάλλοντος, των τοπικών φυσικών διαθεσίμων και του μέλλοντος των κατοίκων της περιοχής θα νικήσει. Οι αγώνες ενάντια στα σχέδια εξορύξεων χρυσού δεν περιορίζονται στη ΒΑ Χαλκιδική αλλά αφορούν και άλλες περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο, όπως η Αλεξανδρούπολη, το Κιλκίς και οι Σέρρες.   
Το ταυτόχρονα οικονομικό, οικολογικό, κοινωνικό και δικαιωματικό έγκλημα που συντελείται στη ΒΑ Χαλκιδική με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες αλλά και την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, θα σταματήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή πήρε ξεκάθαρη θέση. Η Κ.Ε. με ψήφισμά της, ομόφωνο ψήφισμα του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και μέλη του στη Χαλκιδική - ενεργά μέλη του κινήματος στην πρώτη γραμμή του αγώνα -, τοπικοί βουλευτές και όχι μόνο, αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στη Βουλή και δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, έχουν επανειλημμένως καταστήσει περισσότερο από σαφές ότι η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στις Σκουριές θα σταματήσει από την κυβέρνηση της αριστεράς.

Πρώτη προτεραιότητα μετά την ακύρωση των συμβάσεων για την εξόρυξη χρυσού, θα είναι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική και η αποκατάστασή της από τα βαριά πλήγματα που έχει ήδη υποστεί. 

Στον αντίποδα της εξόρυξης χρυσού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της περιοχής, με κεντρικούς του άξονες τις συλλογικές κοινωνικές ανάγκες, την οικολογική αποκατάσταση και τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες. Ένα πρόγραμμα κοινωνικού-οικολογικού μετασχηματισμού που θα στηρίζεται στη δημοκρατία και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών με επίκεντρό του την υπεράσπιση των συμφερόντων του συνόλου των εργαζομένων της περιοχής και τη διασφάλιση του παρόντος αλλά και του μέλλοντος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Το Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: