Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Σχετικά με τα μανιτάρια

Σχετικά με την αναστάτωση που δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα άγρια μανιτάρια, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:....

1) Η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ενός άρθρου στο διαδίκτυο δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλές εφαλτήριο γνώσης για την κατανάλωση άγριων μανιταριών. Ακόμη και η μαθητεία δίπλα σε άτομο που τα συλλέγει εμπειρικά. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μανιταριών που δεν περιγράφονται στα βιβλία, ενώ συχνά τα εδώδιμα έχουν απειροελάχιστες και δυσδιάκριτες διαφορές σε σχέση με τα δηλητηριώδη.
2) Η πορεία ενός μανιταριού από το δάσος στο πιάτο, πρέπει να γίνεται μόνο μετά από διεξοδική μελέτη όλων των ειδών -όχι μόνο των εδώδιμων- καθώς και του συγκεκριμένου μανιταριού για το οποίο θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι είναι εδώδιμο λαμβάνοντας πληροφορίες από συνδυασμένες μεταξύ πηγές (βιβλία, ίντερνετ, συλλέκτες κλπ).
3) Μολονοτι λοιπόν πολλοί θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να γνωρίσουν τα εδώδιμα είδη και αρκεί η μελέτη αυτών, το ορθό είναι το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα πρέπει να προηγηθεί αναλυτική και διεξοδική μελέτη των μη εδώδιμων και δηλητηριωδών ειδών.
4) Ακόμη και έτσι είναι απαραίτητο η κατανάλωση την πρώτη φορά να γίνεται σε ελάχιστη ποσότητα, διότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε κάθε τρόφιμο, ακόμη και αν είναι εδώδιμο (π.χ. αλλεργίες σε φυστίκια, ανανά κλπ).
5) Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε να συλλέγουμε μανιτάρια από μέρη επιβαρυμένα με ρυπαντές (παρυφές δρόμων, καλλιεργημένα χωράφια, όχθες επιβαρυμένων ποταμών κλπ)
6) Καθότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η οικονομική κρίση οδήγεί αυξανόμενα στη συλλογή τροφής από τη φύση, πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και άλλα δηλητηριώδη είδη στη φύση (φυτά, χόρτα, καρποί κλπ), οπότε ό,τι ισχύει για τα μανιτάρια και αναλύθηκε παραπάνω, ισχύει και για τα αυτά.
7) Η φύση ασφαλώς πρέπει να βιώνεται και όχι να αποστειρώνεται, διότι εν κατακλείδι αποτελεί το φυσικό χώρο δράσης του ανθρώπου. Ωστόσο η συμμετοχή μας σε αυτή πρέπει να γίνεται βάσει των κανόνων της, συνετά και με χρήση της λογικής. Τα άγρια μανιτάρια είναι είδη υψηλής διατροφικής αξίας που αξίζει και οφείλουν να αποτελούν μέρος της διατροφής μας.
Τσομπανούδης Σωτήρης
Μέλος του υπό ίδρυση συλλόγου μανιταρόφιλων Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: