Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές

Νέα μείωση στις εργοδοτικές εισφορές για όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε προσλήψεις νέου προσωπικού διατηρώντας, παράλληλα τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


Το μέτρο, το οποίο έχει συζητηθεί σε «κλειστές» συναντήσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της ηγεσίας του.....
υπουργείου -υπό τη μορφή μιας «ρήτρας» για την απασχόληση- και «ανταλλάγματος» για τις «ελαφρύνσεις» - εντάσσεται στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας που «κλειδώνει» την ερχόμενη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά με πλήρη σύνθεση. Θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος και οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου.
«Ο νέος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης στον οποίο μπαίνει η ελληνική οικονομία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα δυνατό και μετρήσιμο μέρισμα απασχόλησης. Κανείς δεν θέλει μια άνευρη και αφυδατωμένη ευημερία των αριθμών, μια άνεργη ανάπτυξη... Πρώτα απ' όλα είναι η απασχόληση και η εργασία. Και αυτή ακριβώς η προτεραιότητα θα επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Δευτέρα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις», δηλώνει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης επιβεβαιώνοντας ότι τη διαπίστωση αυτή, για τη στήριξη της απασχόλησης, έκαναν όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) που συμμετείχαν σε σύσκεψη του υπουργείου για την προετοιμασία της πρώτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης. Την αναγκαιότητα να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων και των διαθέσιμων πόρων για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα υψηλής, ύστερα από την πολύχρονη κρίση, ανεργίας και της διασύνδεσης της αναπτυξιακής διαδικασίας με την απασχόληση, έχει διατυπώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος με την πρωτοβουλία του οποίου συγκροτήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου υποστηρίζει πως «η διάσταση της απασχόλησης θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται στο εξής». Συντονισμένα μέτρα Οδηγία στους υπουργούς Η απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να συγκαλέσει το κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης την 1η Σεπτεμβρίου -πριν από την προγραμματισμένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι και την καθιερωμένη εξαγγελία, στη ΔΕΘ, της πολιτικής η οποία θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα- σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ανεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Η «οδηγία» που θα δοθεί είναι να υπάρξει σύμπραξη των υπουργείων για να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος κοινοτικός πόρος, τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης να αποτελέσουν «γέφυρα» για την ένταξη των ανέργων και των νέων στην αγορά εργασίας και να προωθηθούν συντονισμένα και καλά σχεδιασμένα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν αλλά και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ στην Εκθεση που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη προβλέπει, πάντως, ότι το ποσοστό της ανεργίας (ήδη στο 27,2% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) δεν πρόκειται να «πέσει» κάτω από το 22% - 23% (δηλαδή κάτω από 1.150.000 άτομα) έως το... 2020.
Θετικό μέτρο, λένε οι επιχειρηματίες, αλλά δεν αρκεί Οφελος για Ταμεία και Δημόσιο «Αν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία» Ο στόχος που τίθεται είναι διπλός: Να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις (οι οποίες ζήτησαν από τα αρμόδια υπουργεία φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις προκειμένου να είναι σε... θέση να λειτουργούν και να απασχολούν προσωπικό) και, παράλληλα, να δημιουργηθούν νέες, έτσι ώστε να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ανέργων. «Αν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, την απασχόληση και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους», σημειώνουν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εξηγώντας ότι, η νέα μείωση (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα) στο ύψος των εισφορών που προβλέπει το Μνημόνιο να γίνει το 2015 εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά των Ταμείων, θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποια «ρήτρα» για την απασχόληση, ώστε να μην απομειωθούν τα έσοδά τους μετά τις μειώσεις κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (11,43% στο μέσο ασφάλιστρο) που έχουν γίνει και ήταν: * Η πρώτη στις εισφορές του ΙΚΑ , την 1/11/12, κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα (εισφορά 0,75% υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και 0,35% υπέρ της Εργατικής Εστίας). * Η δεύτερη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, από την 1η Ιουλίου του 2014 (καταργήθηκαν η εισφορά 1% του εργοδότη και 1% του εργαζομένου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ, η εισφορά 1% του εργοδότη υπέρ του κλάδου στράτευσης, η εισφορά 0,35% των μεγάλων επιχειρήσεων υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης και η εισφορά 0,55% από τον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ). Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων διεκδικούν, ακόμη, φορολογικές ελαφρύνσεις για να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας, μόνιμα «ανοικτά» προγράμματα επιδοτήσεων από τον ΟΑΕΔ για προσλήψεις ανέργων και αύξηση του ορίου των συνολικών ενισχύσεων (de minimis) που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία (200.000 ευρώ) προκειμένου να επιχορηγηθεί μέσω ΕΣΠΑ.
www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: