Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Πανελλαδική πλέον η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων. Εκατοντάδες οι εστίες και χιλιάδες τα νεκρά ζώα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα έχει λάβει το τελευταίο διάστημα - σύμφωνα με όσα προκύπτουν από ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε ανάλογο ρεπορτάζ μας, στις 22 Ιουλίου, η ασθένεια περιοριζόταν στην Πελοπόννησο, το Καρπενήσι, τον Έβρο και τη Ροδόπη, οι εστίες δεν ξεπερνούσαν τις 234 και τα ζώα που είχαν πεθάνει τα 301. Ενάμιση περίπου μήνα μετά, το ΥπΑΑΤ κάνει λόγο για περίπου 500 εστίες και 3.000 νεκρά ζώα, ενώ υπηρεσιακά στελέχη παραδέχονται ότι η.....
εξάπλωση είναι Πανελλαδική. Ωστόσο, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων της Μακεδονίας και της Θράκης, αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, ότι οι αριθμοί αυτοί δεν εκφράζουν την πραγματική εικόνα αφού μόνο στην Θράκη για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Παρασχούδη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, καθημερινά οδηγούνται στην καύση 50 με 60 πρόβατα.
Επιπλέον, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μας ενημερώνουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει «ύφεση στην Πελοπόννησο και έξαρση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη». 
Να σημειωθεί ότι κατά γενική ομολογία όσων εκπροσώπων των κτηνοτρόφων επικοινωνήσαμε, οι συνάδελφοί τους δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τα ζώα που έχασαν, ενώ χαρακτηρίζουν τα χρήματα που δίνονται για την αγορά φαρμάκων για ξεκασμούς και απολυμάνσεις «ψίχουλα» που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Ζητούν κτηνιάτρους οι κτηνοτρόφοι

Επίσης μέσω του ΑγροΤύπου, ζητούν από την πολιτεία να ενισχύσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες με επιστήμονες κτηνιάτρους ενώ τονίζουν ότι οι κτηνοτρόφοι του Έβρου, βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση αφού και η ευλογία δεν έχει εξαφανιστεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Λουκμακιά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Προβατοκτηνοτρόφων της Π.Ε. Ξάνθης το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί έσφαξαν συνολικά 9.000 ζώα τα οποία προσβλήθηκαν από την ευλογιά.

Οι κτηνοτροφικοί φορείς

Αναλυτικά η εικόνα που μας παρουσίασαν για την εξάπλωση της ασθένειας οι πρόεδροι διάφορων κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας έχει ως εξής:
  • Χρήστος Παρασχούδης, πρόεδρος Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός: «Τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν συμπίπτουν με τα δικά μας αφού μόνο στη Θράκη πεθαίνουν (και οδηγούνται στην καύση) καθημερινά 50 με 60 ζώα εδώ και περίπου 2 μήνες. Η γνώμη μας είναι ότι τα ζώα που πεθαίνουν είναι πολλά περισσότερα και δεν το ανακοινώνουν. Όσον αφορά τα χρήματα από την αγορά των φαρμάκων για τους ψεκασμούς δεν αποτελούν κάποιο σοβαρό ποσό. Περισσότερα θα χαλάσει ένας παραγωγός για να πάει στην Κτηνιατρική και να καταθέσει τα τιμολόγια παρά αυτά που θα πάρει μιας και δεν ξεπερνούν τα 40 ευρώ.
  • Αθανάσιος Λουκμακιάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προβατοκτηνοτρόφων της Π.Ε. Ξάνθης: «Πλέον και στην Ξάνθη δεν υπάρχει κοπάδι χωρίς καταρροϊκό πυρετό. Επειδή στην Ξάνθη πραγματοποιείται και καύση από ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. σε συνεργασία με την Περιφέρεια, καθημερινά το φορτηγό που οδηγεί τα ζώα στην καύση δεν… προλαβαίνει να φορτώνει. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής μας είναι πολύ μεγάλη. Την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Περιφέρειας “κατέβηκε” στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πάρι Κοκουκουλόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιωθούν αυτά τα ζώα στην τιμή που αποζημιώθηκαν και τα ζώα από την ευλογιά. Αλλά από λόγια έχουμε χορτάσει. Αυτό που προέχει για εμάς είναι να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας για να γλιτώσουμε τα κοπάδια μας και να είμαστε παραγωγικοί. Ξέρετε επίσης, ότι η Θράκη είχε μια τεράστια ζημιά από την ευλογιά (30.000 πρόβατα). Ασθένεια, οποία συνεχίζει να “θερίζει”. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι το τελευταίο διάστημα σφάξαμε 9.000 ζώα. Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεση ενίσχυση από κτηνιάτρους. Όταν η κάθε Π.Ε. έχει δύο ή τρεις κτηνίατρους πώς να μας βοηθήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Χρειαζόμαστε στελέχωση των υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό και μάλιστα άμεσα.
  • Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ): «ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς εξαπλώνεται συνεχώς. Εμείς προτείναμε να προχωρήσουμε αμέσως σε εμβολιασμό και περιμένουμε τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤ. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πάρι Κουκουλόπουλο προκειμένου να συζητήσουμε γι’ αυτό το θέμα αλλά και τα άλλα τρέχοντα προβλήματα του κλάδου.
  • Δημήτρης Καμπούρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ): «η εικόνα που έχουμε είναι ότι “βράζει” ο τόπος και το πρόβλημα είναι Πανελλαδικό. Από την πολιτεία μας έχουν ενημερώσει να αγοράζουμε φάρμακα για απολυμάνσεις και με τα τιμολόγια να παίρνουμε πίσω τα χρήματά μας. Αυτό όμως δεν μας λύνει το πρόβλημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα του εμβολίου. Επίσης, θέλουμε να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης. Θέλουμε αποζημίωση όχι μόνο των θανόντων ζώων αλλά και για την απώλεια της παραγωγής αυτής της χρονιάς και της επόμενης, διότι ένα προσβεβλημένο ζώο θα χάσει την παραγωγική του δυνατότητα τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: