Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΠΟΥ: Απαγόρευση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εσωτερικούς χώρους.


Έκκληση για την επιβολή αυστηρότερων κανονιστικών ρυθμίσεων ως προς τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εσωτερικούς χώρους απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ταυτόχρονα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι.....



δεν πρόκειται για «ακίνδυνα για την υγεία προϊόντα» και προτείνει την απαγόρευση της πώλησης των εν λόγω προϊόντων σε ανηλίκους που ενδεχομένως να βρίσκουν τις διάφορες γεύσεις ελκυστικές.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να σταματήσουν να διαφημίζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μέσο για την διακοπή του καπνίσματος, έως ότου υπάρξουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Οι γεύσεις - που ενδεχομένως να θέτουν τα παιδιά σε πειρασμό - θα πρέπει να απαγορευθούν, ενώ η διάθεση των συσκευών και των υποπροϊόντων τους σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης θα πρέπει να περιοριστεί.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει - μεταξύ άλλων - την απαγόρευση της πώλησης των εν λόγω προϊόντων σε ανηλίκους καθώς και τον περιορισμό των διαφημιστικών μηνυμάτων προς τα παιδιά.

Τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Circulation» και τάσσονται επίσης κατά της χρήσης αρωματικών παραγόντων και βελτιωτικών γεύσης στα ρευστά μείγματα των ηλεκτρονικών συσκευών καπνίσματος.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι, επειδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, θα πρέπει να ενταχθούν στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τα προϊόντα καπνού. Και καλεί τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να θεσμοθετήσει ομοσπονδιακούς κανονισμούς μέχρι τα τέλη του 2014, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση θα έχει συνέπειες στη δημόσια υγεία».

Τον περασμένο Απρίλιο ο FDA είχε προτείνει την επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων στη διάθεση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, με στόχο κυρίως την πώλησή τους σε ανηλίκους. Πρότεινε επίσης την υποχρεωτική αδειοδότηση των προϊόντων αυτών πριν την εμπορική διάθεσή τους.

«Δεν είναι ακίνδυνα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα»

Τώρα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επικαλούμενη επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, έρχεται να ενισχύσει την επιστημονική θεώρηση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου.

«Κατά τη διάρκεια των πενήντα τελευταίων ετών, το τσιγάρο έχει προκαλέσει 20 εκατομμύρια θανάτους και είμαστε σταθερά δεσμευμένοι να εμποδίσουμε τη βιομηχανία του καπνού να δημιουργήσει μια νέα γενιά καπνιστών που να έχουν εξάρτηση από τη νικοτίνη. Οι πρόσφατες μελέτες μας δημιουργούν ανησυχία, καθώς δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρακινούν τους νέους να καταναλώσουν παραδοσιακά προϊόντα καπνού. Αυτές οι ανησυχητικές παρατηρήσεις συνέβαλαν στο να πειστούμε πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις, να αποτελέσουν αντικείμενο εμπεριστατωμένων μελετών και να παρακολουθούνται στενά», επισημαίνει σε ανακοίνωση η Νάνσι Μπράουν, πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Έχει ουσιαστική σημασία να εξετάσουμε αυστηρά τη μακροπρόθεσμη επίδραση αυτής της νέας τεχνολογίας στη δημόσια υγεία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις της στους εφήβους», συμπληρώνει ο δρ Αρούνι Μπατναγκάρ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ και βασικός συντάκτης των προτεινόμενων μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics και αφορούσε δείγμα 40.000 φοιτητών και μαθητών, οι νέοι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πρακτικά καθώς δίνουν την δυνατότητα στον καπνιστή να τα χρησιμοποιεί σε χώρους όπου απαγορεύεται στο κάπνισμα.

Εξάλλου, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε επίσης στο επιστημονικό έντυπο «Pediatrics» έδειξε ότι η έκθεση των εφήβων σε διαφημίσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξήθηκε κατά 250% από το 2011 ως το 2013, αγγίζοντας τα 24 εκατομμύρια νέους.


Πηγή:  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: