Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Φόβοι για "μαύρη τρύπα" στα κρατικά έσοδα από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Μελετούν ξανά τις διορθώσεις

Υπό τον φόβο να δημιουργηθεί νέα «μαύρη τρύπα» στα έσοδα από τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το οικονομικό επιτελείο μελετάει ξανά τις διορθώσεις που έχουν αποφασιστεί. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν σειρά σεναρίων για να προχωρήσουν οι διορθώσεις, χωρίς ταυτόχρονα να.....
δημιουργηθεί πρόβλημα με την εισπραξιμότητα του μέτρου.
Μάλιστα, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν κατατεθεί ακόμα οι ρυθμίσεις στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Το συνολικό ποσό του φόρου που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται στα 3,54 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν 167 εκατ. ευρώ που αφορούν τη διόρθωση του φόρου για τα ακίνητα των 4.000 οικισμών που είναι εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού.
Θα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν επιπλέον 220 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα προκύψουν ως κόστος από την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση απαλλαγών και εκπτώσεων επί του φόρου. Με τα νέα δεδομένα, το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται ανέρχεται στα 3,15 δισ. ευρώ και πλέον είναι οριακή η επίτευξη του στόχου για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο τρέχουν σενάρια για το τι άλλο κόστος θα μπορούσε να προκληθεί από τις διορθώσεις, καθώς εκφράζεται από αρκετούς ο κίνδυνος να βρεθεί προ εκπλήξεως το υπουργείο Οικονομικών όταν ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του φόρου με τα νέα δεδομένα. Και αυτό επειδή το ποσό των 3,15 δισ. ευρώ έχει προκύψει από τον υπολογισμό τον υψηλότερων συντελεστών στις περιπτώσεις των λανθασμένων δηλώσεων. Οπότε είναι πολύ πιθανό μετά τις διορθώσεις να μειωθεί περαιτέρω.
Πάντως, χθες το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ρύθμιση με την οποία καθίσταται σαφές ότι για όσους δεν καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 31 Αυγούστου δεν θα θεωρηθεί ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και κατ’ επέκταση δεν θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες (κατασχέσεις κ.λπ.).
Η κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική στιγμή προχώρησε στην κατάθεση της ρύθμισης που υπήρχε αντικειμενική ανάγκη να προωθηθεί και τις υπόλοιπες αλλαγές θα τις επεξεργαστεί και θα τις αποστείλει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Βάσει των όσων ίσχυαν έως τώρα, όλοι οι υπόχρεοι στον ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να αποπληρώσουν την πρώτη δόση έως τις 31 Αυγούστου και πρακτικά έως σήμερα, καθώς 31 Αυγούστου είναι Κυριακή.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η πρώτη δόση του φόρου θα μπορεί να αποπληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά για να είναι εντός νόμου όλοι οι φορολογούμενοι και να μη βρεθούν εκτεθειμένοι έπρεπε να κατατεθεί η χθεσινή ρύθμιση.
Πληροφορίες: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: