Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Οι κεντρικοί άξονες για την διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων


 Σε πέντε βασικούς άξονες κινείται το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, ζήτημα το οποίο εκτός από την....
κυβέρνηση «καίει» και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την αλλαγή του Πτωχευτικού Δικαίου, καθώς πλέον οι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν δυναμικά στη λειτουργία μιας προβληματικής επιχείρησης. Ο δεύτερος άξονας αφορά στις αλλαγές που προωθούνται στο νόμο Κατσέλη, μέσω των οποίου θα δίνεται η δυνατότητα εξωδικαστικής διευθέτησης. Επιπρόσθετα ο τρίτος κύριος άξονας, με την κυβέρνηση να προωθεί αλλαγές και στα αυστηρά κριτήρια του Τειρεσία. Όσες επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες και ενταχθούν σε ρύθμιση δανείων θα διαγράφονται από τη μαύρη λίστα του Τειρεσία προκειμένου να αποκτήσουν εκ νέου δυνατότητα πίστωσης. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη και για το θέμα των προβληματικών στεγαστικών δανείων, που αγγίζουν το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει την καταβολή μικρής δόσης εφ' όρου ζωής του δανείου, μείωση του περιθωρίου του επιτοκίου και επιλεκτικό «κούρεμα» του δανείου.

Τέλος ο πέμπτος άξονας έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς, καθώς μετά το 2014 θα ανοίξει εκ νέου η συγκεκριμένη αγορά. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί επιμένουν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, καθώς εκτιμά πως η ομπρέλα προστασίας κρύβει τους strategic defaulters (στρατηγικοί κακοπληρωτές) εις βάρος των συνεπών και πραγματικά επιβαρυμένων οικονομικά δανειοληπτών.



http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: