Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

«Υψίστης προτεραιότητας» το πρόβλημα στη Στρατονίκη Χαλκιδικής από τις εξορύξεις, λένε οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος

«Υψίστης προτεραιότητας» το πρόβλημα στη Στρατονίκη Χαλκιδικής από τις εξορύξεις, λένε οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ζητούν άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων! Η ύπαρξη σχετικού εγγράφου, που φαίνεται να εκδόθηκε στα τέλη Ιουνίου, αποκαλύφθηκε χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ύστερα από ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
Στην ουσία, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στον οικισμό της Στρατονίκης, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στα κτίρια από τις υπόγειες εκρήξεις. Ολα αυτά, βέβαια, λίγο καθυστερημένα, διότι ρωγμές στα κτίρια και προβλήματα στατικότητας από τις υπόγειες στοές και την εξορυκτική δραστηριότητα έχουν καταγγελθεί πολύ καιρό τώρα, ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες ετών, όταν ανάλογα προβλήματα είχε δημιουργήσει η καναδική TVX Gold στην περιοχή…


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι μετά από μία και πλέον δεκαετία άρχισαν και πάλι να εμφανίζονται ρηγματώσεις σε σπίτια, χώρους συνάθροισης, δρόμους και δίκτυα της περιοχής, ως αποτέλεσμα των τριών εκρήξεων ημερησίως που πραγματοποιούνται στις στοές κάτω από τον οικισμό.
«Διαπιστώσαμε ρωγμές σε κατοικίες, στην εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο, νέες ρηγματώσεις στους λιθοστρωμένους δρόμους, καθιζήσεις, διείσδυση ομβρίων υδάτων στα θεμέλια των κτισμάτων και επιπτώσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης», κατήγγειλαν μέλη της παράταξης που επισκέφθηκαν την περιοχή.


Εκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση του προερχόμενου από τη Ν.Δ., αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου, που σημείωσε ότι και ο ίδιος υποστηρίζει πως η περιοχή δεν μπορεί να σηκώσει τόσο μεγάλη εξορυκτική δραστηριότητα! Παρουσίασε, μάλιστα, έγγραφο που εστάλη στις 30 Ιουνίου προς την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με το οποίο τονίζεται η ανάγκη πραγματοποίησης ελέγχων στην περιοχή για τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Το ζήτημα χαρακτηρίζεται υψίστης προτεραιότητας και επισημαίνεται ότι η επιστημονική επιτροπή ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για την εξορυκτική δραστηριότητα δεν έχει ενεργοποιηθεί ουσιαστικά μέχρι σήμερα, γι' αυτό ζητά:
- την άμεση ενεργοποίησή της
- τη διάθεση δύο υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων
- την ανάθεση της διερεύνησης καταγγελιών σε κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος, και
- την ενεργό στήριξη των συναρμόδιων υπηρεσιών προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Αποστάσεις από όλα αυτά κράτησε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθεί από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αν οι βλάβες και τα προβλήματα που παρατηρούνται στους οικισμούς σχετίζονται με τς εξορυκτικές δράσεις.
«Ο μοναδικός περιβαλλοντολόγος που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής συμμετέχει σε επιστημονική επιτροπή ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”. Αρα, τον μοναδικό που έχουμε τον διαθέτουμε και έλεγχος γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα…», σχολίασε. Υπογράμμισε επίσης ότι λειτουργεί στην περιοχή δίκτυο δονησιογράφων και ενημερώνεται σχετικά το ΙΤΣΑΚ που έχει τον έλεγχο της κατάστασης. 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου 


πηγή: http://www.iekemtee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: