Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Από που πήρε το όνομα της η Χαλκιδική...η Κασσάνδρα,η Σιθωνία και το Άθως;

Η Χαλκιδική, σύμφωνα με ευρήματα από την προϊστορική εποχή στην περιοχή των Πετραλώνων, κατοικήθηκε περίπου πριν από 700.000 χρόνια. Το 384 π.χ. γεννήθηκε στα Στάγιρα ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Χαλκιδική πήρε το όνομα της από την πόλη Χάλκις που βρίσκεται στην Εύβοια και η οποία αποίκησε την περιοχή κατά τον 8° και 7° αιώνα π.χ.
Ο νομός της Χαλκιδικής απαρτίζεται από τρεις χερσονήσους: την Κασσάνδρα, την Σιθωνία και το Αθως.
Η Κασσάνδρα πήρε το όνομα της από τον βασιλιά της ....

.....Μακεδονίας Κάσσανδρο Το αρχαίο όνομα της Κασσάνδρας ήταν Φλέγρα, δηλαδή Τόπος της Φωτιάς. Πιστεύεται ότι ήταν η γη των Γιγάντων και το πεδίο μάχης του πολέμου μεταξύ των Θεών του Ολύμπου και των Γιγάντων, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να εκδιώξουν τους Θεούς από τον Όλυμπο. Σύμφωνα με ένα μύθο, ο Εγκέλαδος, ένας από τους Γίγαντες, καταπλακώθηκε από βράχο που πέταξαν εναντίον του οι Θεοί του Ολύμπου. Έτσι, ο "Εγκέλαδος - Σεισμός" γίγαντας, είναι θαμμένος στην Κασσάνδρα, αλλά μην έχοντας πεθάνει, από καιρό σε καιρό προσπαθεί να ελευθερωθεί από το βράχο που τον έχει καταπλακώσει και οι προσπάθειές του αποτελούν το φαινόμενο του σεισμού. Όλοι αυτοί οι μύθοι, βέβαια, δεν είναι άσχετοι με τα γεωλογικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στην Κασσάνδρα: βυθισμένη στο κέντρο της χερσονήσου και πνιγμένη από τον ατμό του καυτού θειαφιού που πηγάζει από την Αγία Παρασκευή.
Στο άλλο άκρο της Χαλκιδικής, η χερσόνησος του Άθω πήρε το όνομά της από το γίγαντα Άθω, ο οποίος κατά τη διάρκεια της μάχης, πέταξε τη χερσόνησο στους Θεούς σα να ήταν μια μικρή πέτρα. Η Σιθωνία με τη σειρά της πήρε το ονομά της από τον Σίθωνα, γιο του Ποσειδώνα. Η γυναίκα του Σίθωνα ονομαζόταν Μέντις και η κόρη του Παλλήνη (Μέντη ήταν το όνομα μιας αρχαίας πόλης στην Κασσάνδρα, ενώ η Παλλήνη είναι χρονολογικώς το δεύτερο όνομα της χερσονήσου της Κασσάνδρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: