Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Γιατί βάφουμε τα αυγά κόκκινα και τα τσουγκρίζουμε;


Στα έθιμα του Πάσχα, περιλαμβάνεται το βάψιμο των αυγών την Μ.Πέμπτη σε χρώμα κόκκινο, καθώς συμβολίζουν με το χρώμα τους το αίμα του Χριστού. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση τοποθετήθηκαν...


αυγά από τη μητέρα του εσταυρωμένου Ιησού στα πόδια του και να βάφτηκαν με το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του.

Αυτή η παράδοση είναι διαδεδομένη στα Βαλκάνια, ενώ άλλη παράδοση των Χριστιανών θέλει μια γυναίκα να περπατούσε στο δρόμο, λίγες ώρες μετά τη Σταύρωση του Ιησού, κρατώντας ένα καλάθι με αβγά. Της είπαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Κι εκείνη απάντησε ότι μόνον εάν τα αβγά κοκκινίσουν θα το πιστέψει. Λίγα λεπτά αργότερα τα αβγά κοκκίνισαν.

Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών, συμβολίζει την Ανάσταση του Xριστού, καθώς όπως όταν το τσόφλι του σπάσει γεννιέται μια ζωή, έτσι και το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.

Πλέον, το παραδοσιακό κόκκινο βάψιμο των αυγών έχει αλλάξει και τα πασχαλινά αυγά τα συναντάμε και σε διάφορα άλλα χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: