Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική

Τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική καθώς και τις θέσεις τους για τον πολιτικό χειρισμό του θέματος από την πολιτεία παρουσίασαν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος και τοπικοί ακτιβιστές.

“Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία και στην κοινωνία - που έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς από επιστημονικούς φορείς - από ένα γιγαντιαίο σχέδιο που θα καταστρέψει την Χαλκιδική κι άλλες περιοχές της χώρας” είπε ο Ν. Χρυσόγελος και πρότεινε μια “βιώσιμη και γνησίως πράσινη εναλλακτική λύση” στην πρωτογενή εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων,

την επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωσή τους.

Εκ μέρους των ακτιβιστών της περιοχής της Χαλκιδικής ο Απόστολος (Τόλης) Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην πώληση των μεταλλείων στην καναδική “ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ ΓΚΟΛΝΤ” και έκανε λόγο για “μηδενικό” αντίτιμο πώλησης. Επίσης υπογράμμισε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λέγοντας πως “το δάσος και η υδροφορία θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την δραστηριότητα που η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη στην περιοχή”.

Για πολλαπλάσιες απώλειες στο εισόδημα των κατοίκων και τις θέσεις εργασίας από τις οικονομικές δραστηριότητες της παραπάνω εταιρείας έκανε λόγο ο Γιώργος Ζουμπάς και τόνισε ότι “για την επερχόμενη αλλαγή της περιοχής σε βιομηχανική, πρέπει να έχει άποψη και γνώμη η τοπική κοινωνία πρωτίστως”.

Στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αναφέρθηκε και ο Αθανάσιος Κρομμύδας επικαλούμενος έρευνες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς και προειδοποίησε ότι “θα έχουμε ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, των επιφανειακών υδάτων, της ατμόσφαιρας και όλων των εδαφών που περιβάλλουν την εξορυκτική αυτή δραστηριότητα. Όλα τα παραπάνω θα έχουν βλαβερές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα φυτά και τα ζώα και εν τέλει στην ζωή και την υγεία των κατοίκων”.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: